Natteravnene

Velkommen til Natteravnenes offisielle hjemmeside

Natteravnenes offisielle hjemmeside

Natteravnenes historie


Her følger et kort historisk overblikk over Natteravnenes virksomhet fra den først vandringen i Oslo sentrum natt til 1. mai 1990, der 350 personer deltok – til i dag, da det finnes tusenvis av frivillige natteravner rundt om i hele landet.

  1. Innflytting i Frivillighetens hus

    Natteravnene flytter inn i Frivillighetens hus i Christian Krohgs gate 10, i et kontorfellesskap med en rekke andre frivillige organisasjoner, inkludert Frivillighet Norge. Det gir inspirasjon og grobunn for en rekke nye samarbeidspartnere. Per i dag server Natteravnene over 100 lokale natteravngrupper både i Oslos bydeler, nabokommuner og i landet som helhet.
  2. Koronapandemien

    Koronapandemien sørger for nedstengning av Norge. I og med at Natteravnenes aktivitet skjer utendørs, opprettholder en del grupper vandringer, mens andre setter aktiviteten på pause i kortere eller lengre perioder. Natteravnenes administrasjon utarbeider egne retningslinjer i tråd med nasjonale regler. På landsbasis går uansett rekrutteringen og aktiviteten ned.
  3. Faddervandringer

    Oslo får sine første faddervakter ved høstens studiestart i regi av Velferdstinget i Oslo og Akershus, i samarbeid med UiO, OsloMet, BI, Høyskolen Kristiania og SiO. Natteravnene bistår og inngår et samarbeid med faddervaktene, noe som siden har blitt en årlig tradisjon.
  4. 25-årsjubileum

    Feiring av Natteravnenes 25-årsjubileum, der byrådsleder Stian Berger Røsland inviterer til bursdagsfeiring der det hele startet, i Borggården til Oslo rådhus. Mange trofaste natteravner var invitert og stilte opp til feiringen, der Natteravnene også fikk en gave på 25 000 kroner.
  5. Nettsider og sosiale medier

    Natteravnene får sin egen Facebook- og Twitterkonto – og etter hvert Instagramprofil. Sosiale medier blir sammen med stadig oppdatering av nettsidene en viktig del av profileringen og ikke minst rekrutteringen av nye natteravner.
  6. Natteravnenes reklamefilm

    Reklamefilmen «Natteravnene var der da det ikke skjedde» lanseres og får mye oppmerksomhet. (Kan sees på You tube.) Senere har det vært laget flere reklamefilmer for organisasjonen, men ingen som har fått like stor oppmerksomhet.
  7. Natteravnmagasinet Gatelangs lanseres

    Natteravnmagasinet Gatelangs kom ut for første gang i 2002, den gang under navnet Respekt. Bladet har egen redaktør, kommer ut fire ganger i året med et opplag på 5000 og finansieres ved hjelp av annonseinntekter. Gatelangs distribueres gratis til skoler, offentlige instanser, organisasjoner, natteravner og andre som ønsker bladet.
  8. Ingen kommersiell binding

    Natteravnene har siden år 2000 hatt ulike samarbeidspartnere, men uten en kommersiell binding. Virksomheten finansieres ellers gjennom støtte fra Oslo kommune, kalendersalg og små og større pengegaver. 

    Natteravnenes administrasjon bistår med utstyr, oppstartshjelp og oppfølging av natteravngrupper over hele landet. Administrasjonen består av to-tre årsverk, der de ansatte i tillegg til å bistå de lokale natteravngruppene, har ansvar for daglig drift, økonomi, sponsorer, mediehenvendelser, myndighetskontakt, sosiale medier, gjennomføring av vandringer i Oslo sentrum med mer.
  9. Deltakelse Norway Cup

    På forespørsel stiller Natteravnene med eget telt og dagravner på Ekebergsletta under Norway Cup. Dette har siden blitt fast tradisjon, der man samtidig har fått et godt og nært samarbeid med blant andre politiet og Utekontakten. De senere årene har Natteravnene i tillegg reist rundt om kvelden på skolene der fotballagene er innlosjert for å bidra til trygghet der.
  10. Hovedsamarbeidspartner

    Natteravnene inngikk i 1995 en samarbeidsavtale med Vesta Forsikring, nå Tryg, som økonomisk hovedsamarbeidspartner. I år 2000 avsluttet Natteravnene samarbeidet fordi man ikke ønsket kommersielle føringer. Tryg er i dag hovedsponsor for flere natteravngrupper som også bruker navnet Natteravnene, men som har egen logo med tre flygende fugler.
  11. Mønsterbeskyttelse av navn og logo

    logo-header-natteravnene-varemerket-118x100
    Natteravnene valgte i 1993 å mønsterbeskytte navnet Natteravnene og natteravnlogoen for å sikre at alle grupper som driver natteravnvirksomhet arbeider etter samme grunnprinsipp. 

    Mønsterbeskyttelsen gir Natteravnene et vern mot aktører som vil bruke organisasjonen til fordel for sin kommersielle virksomhet, samt forhindre at navn og logo blir misbrukt av grupper som i realiteten utøver borgervern.
  12. Ildsjeler overtar organiseringen

    Politiet fortsatte organiseringen av natteravningen i halvannet år etter den første vandringen. Da tok noen av ildsjelene blant vandrerne initiativ til å omdanne «Støttegruppe for natteravnprosjektet» til en politisk og religiøst nøytral organisasjon, som fikk navnet Natteravnene. Hensikten med omdannelsen var å avlaste politiet økonomisk og administrativt.

    Dag Halgard ble sittende som politiets representant og nestleder i styret frem til 1995. Etter 1995 har styret kun bestått av frivillige vandrere. Navnet Natteravnene ble foreslått av Liv Johnsen, ektefellen til Gudmund Johnsen. Det skal også ha vært hun som tegnet logoen, en blå sirkel med en sittende sort ravn.
  13. En svensk idé krysser grensen til Norge

    På slutten av 1980-tallet begynte dagspressen i Oslo å skrive om at det var mange som opplevde det utrygt å oppholde seg i Oslo sentrum på kveldstid i helgene. «Røde gater» man burde holde seg unna ble markert. I politiets forebyggende tjeneste jobbet Dag Halgard og Gudmund Johnsen. De hadde lagt merke til at sentrumsbildet i større grad var dominert av ungdom og at det var tendenser til mer uro i gatene, spesielt fredag og lørdag. I 1989 dro de til Karlstad i Sverige, der de hadde hatt lignende problemer. Siden 1985 hadde de engasjert frivillige voksne til å bistå for å få bukt med problemene. Prosjektet ble kalt Nattugglorna.

    Tilbake i Oslo startet Halgard og Johnsen opp «Støttegruppe for natteravnprosjektet». Ved å engasjere frivillige Osloborgere ønsket man å bidra til at det ble flere edru, voksne mennesker til stede i Oslo sentrum – og på den måten sørge for at byen ikke var farlig å bruke i helgene. Samtidig ville man vise de unge at det fantes voksne som bryr seg.

    Første prøvevandring ble arrangert natt til 1. mai 1990 etter stor mobilisering både fra ulike organisasjoner, kommunen og befolkningen generelt. 350 personer møtte opp utenfor Oslo rådhus denne kvelden for å være med på vandring. Dag Halgard forteller at det var mange som ikke hadde tro på at prosjektet lot seg gjennomføre, at det var usikkert hvordan vandrerne ville bli møtt av publikum og om prosjektet ville ha noen form for effekt.
Vandringsværet i OSLO
Stacks Image 282

Kontaktinformasjon:
Besøksadresse:
Christian Kroghs gate 10, 0186 OSLO
Telefon: 23 00 21 20
E-mail: post@natteravnene.no

Nyheter om Natteravnene fra norske nettsteder

Stacks Image 293

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å levere tjenester og analysere trafikk. IP-adressen og brukeragenten din deles med Google sammen med ytelses- og sikkerhetsstatistikk for å sikre tjenestekvalitet, generere bruksstatistikk samt oppdage og håndtere misbruk.